Brød, brød og brød! / Lafer’s Sauerteigbrot

Sauerteigbrot Lafer

Etter nesten en uke til sengs er jeg blitt frisk igjen og klar til å oppdatere bloggen min. Til jul fikk jeg to fantastiske kokebøker – «Winter. Home made» og «Der große Lafer Backen«. Denne oppskriften er hentet fra Johann Lafers bok som imponerer med beskrivelser av nesten alle tradisjonelle og viktige bakverk i tillegg til enkle forklaringer. For dere som skjønner tysk og elsker å bake er dette «a must»!

Dere trenger (2 små brød):

  • 10g fersk gjær
  • 1/2ss sirup (eller honning)
  • 37g surdeig
  • 375ml vann
  • 300g hvetemel
  • 275g rugmel
  • 10g salt
  • (jeg tilsatte også brødkrydder)

Løs opp og bland gjær med sirup og surdeig i 375ml lunkent vann. Tilsett alle ingrediensene og elt i 7 minutter (med kjøkkenmaskin eller mikser). Ha i en bolle, dekk over med kjøkkenklut og la deigen heve i 1 og en halv time på en varm plass.

Elt deigen og del i 2. Form til boller, ha på bakepapir og dekk over med kjøkkenklut. La bollene heve i 1 time på en varm plass.

Ha ovnen på 250°C. På bildet ovenfor tok jeg en skarp kniv og skjærte et kryss i deigen, rett før jeg satt brødet i ovnen. Jeg liker brød som ser litt mer rustikkt/landlig ut men dere kan velge selv. 😉 Stek brødene nederst i ovn i 15 minutter. Reduser varmen til 200°C og stek 25 minutter til. Avkjøl på rist (i noen timer).

SONY DSC

Her er det et brød uten kryss. Kjempe deilig det og! 🙂

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Nach fast einer Woche im Bett bin ich jetzt wieder in der Lage meinen Blog zu aktualisieren. Jippiiee! Weihnachten hat ja so einige Schätze hervorgebracht – unter anderem zwei tolle Kochbücher: «Winter. Home made» und «Der große Lafer Backen«. Lafers Kochbuch, oder besser gesagt «Backbuch», ist großartig und ein Must für alle Backfanatiker. Ohne viel Schickschnack und komplizierten Herangehensweisen erklärt und zeigt er die größten Klassiker und wichtigsten Rezepte der Backwelt. Sehr symphathisches Buch mit absoluter Gelinggarantie! Hier ist ein Rezept daraus:

Ihr braucht (für 2 kleine Brote):

  • 10g frischer Germ (Hefe)
  • 1/2EL Zuckerrübensirup (ich hab Honig genommen)
  • 37g Sauerteig
  • 375ml Wasser
  • 300g Weizenmehl
  • 275g Roggenmehl
  • 10g Salz
  • (ich hab noch Brotgewürz hinzugefügt)

Germ zusammen mit Sirup und Sauerteig in 375ml lauwarmem Wasser auflösen. Alle restlichen Zutaten dazu und 7 Minuten in der Küchenmaschine oder mit dem Handrührgerät kneten. In eine Schüssel geben, mit Küchentuch abdecken und an einem warmen Platz 1 1/2 Std. gehen lassen.

Den Teig aus der Schüssel nehmen und auf einer bemehlten Fläche kräftig kneten. In 2 Teile teilen und zu runden Laiben formen. Auf Backpapier geben, abdecken und noch mal für 1 Std. gehen lassen.

Ofen auf 250°C vorheizen. Für ein Brot, das etwas rustikaler aussieht, einfach direkt bevor ihr das Brot in den Ofen gebt, mit einem scharfen Messer ein Kreuz in den Teig schneiden (siehe Bild oben). 😉 Brote auf unterer Schiene reingeben und 15 Minuten backen. Dann die Hitze auf 200°C reduzieren und 25 Minuten weiter backen. Auf dem Rost abkühlen lassen (mehrere Stunden).

SONY DSCHier ein Brot ohne Kreuz. Sieht genauso toll aus! 🙂

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