Frankisk bondebrød / Fränkisches Bauernbrot

Fränkisches Bauernbrot

Jeg elsker brød! Spesielt når det er hjemmelaget. Spesielt når det er hjemmelaget av meg. 😉 Det finnes ikke ord for min forelskelse når jeg tar ut brødet av ovnen og holder det i hendene mine for første gang. Det finnes ikke ord for min fornøyelse når jeg skjærer en skive av brødet og ser at alt gikk bra og brødet er blitt helt perfekt. Og det finnes ikke ord for hvor fort jeg klarer å spise opp hele brødet. Her er en oppskrift som jeg oppdaget i går. Frankisk bondebrød etter Lutz. Sommerfugler i magen^2. Et så saftig brød har jeg lenge ventet på.

Btw.: Her er en youtube-tutorial om hvordan dere former deig til et skikkelig brød. Enjoy!

Dere trenger:

Til surdeigen:

  • 175g rugmel
  • 145g vann
  • 17g surdeig

Til hoveddeigen:

  • surdeigen
  • 265g rugmel
  • 50g hvetemel
  • 235g vann
  • 7g fersk gjær
  • 10g salt
  • 0,2g fennelfrø
  • 0,2g koriander
  • 0,6g karve

Bland surdeig-ingrediensen og la dem stå (romtemperert) i 18-22 timer. Knus fennelfrø, koriander og karve i en morter. Hvis dere har kjøkkenmaskin: Bland alle ingrediensene og elt deigen 5 minutter på nederst og 2 minutter på 2. hastighet. Hvis ikke: Elt deigen for hånd i noen minutter til dere får en smidig deig. Dekk over med kjøkkenklut og la deigen stå (24°C) i 30 minutter. Elt deigen til en bolle og ha i en melet (på tysk) Gärkorb. Eller (sånn som jeg gjorde): Strø litt mel over deigen og ha den i en plastikbolle. I begge tilfeller med den «fine» siden opp (det glemte jeg å gjøre, derfor ser brødet mitt litt annerledes ut). La deigen stå (24°C) i 30 minutter.

Forvarm ovnen til 250°C og sett en ildfast form med vann på bunnen. Når dere setter inn brødet, reduser varmen til 200°C. Stek i 50 minutter.

Husk! Ta ut vannet etter 10 minutter (vær forsiktig!).

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Ich liebe Brot! Es gibt nicht genug Wörter um zu beschreiben wie verliebt ich jedes Mal bin wenn ich das Brot nach dem Backen das erste Mal in den Händen halten darf. Es gibt nicht genug Wörter um zu beschreiben wie selbstzufrieden ich jedes Mal bin wenn ich das Brot zum ersten Mal anschneide und alles perfekt geworden ist. Und vor allem gibt es nicht genug Wörter um zu beschreiben wie schnell ich es jedes Mal schaffe das Brot aufzuessen. Hier ein Rezept, das ich gestern entdeckt habe. Fränkisches Bauernbrot nach Lutz. Schmetterlinge im Bauch^2 kann ich nur sagen. Auf ein so saftiges Brot hab ich lange gewartet.

Hier noch ein kleines Youtube-Tutorial über richtiges Rundwirken. Enjoy!

Ihr braucht:

Sauerteig:

  • 175g Roggenmehl
  • 145g Wasser
  • 17g Anstellgut (Sauerteig)

Hauptteig:

  • Sauerteig
  • 265g Roggenmehl
  • 50g Weizenmehl
  • 235g Wasser
  • 7g frischen Germ (Frischhefe)
  • 10g Salz
  • 0,2g Fenchel, getrocknet
  • 0,2g Koriander
  • 0,6g Kümmel

Für den Sauerteig alle Zutaten vermischen und bei Raumtemperatur 18-22 Stunden stehen lassen. Wenn ihr eine Küchenmaschine habt: Alle Zutaten zuerst 5 Minuten auf niedrigster, dann 2 Minuten auf 2. Stufe kneten. Falls nicht: Den Teig mit der Hand einige Minuten durchkneten, bis der Teig weich und glatt ist. Mit einem Küchentuch oder Müllsack abdecken und bei 24°C 30 Minuten stehen lassen. Den Teig rundwirken und mit dem Schluss nach unten (also der schönen Seite nach oben) in einen gut bemehlten Gärkorb geben. -> Was ich natürlich vergessen habe. 🙂 Wenn kein Gärkorb zur Verfügung steht (wie bei mir), streut ein bisschen Mehl über den Teig und gebt ihn in eine Plastikschüssel. Wieder abdecken und bei 24°C weitere 30 Minuten stehen lassen.

Ofen auf 250°C vorheizen und eine ofenfeste Form mit Wasser auf den Boden stellen. Beim Reinschieben die Temperatur auf 200°C reduzieren und für 50 Minuten backen.

Achtung! Das Wasser nach 10 Minuten aus dem Ofen nehmen.

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